Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’a Kardeş Türküler konserinde birlikte sahne paylaştığımız, doğup büyüdüğü şehri bir de onun gözünden seyrettiğimiz Arto Tuncboyacıyan elinde  dolaştırdığı torbaların birinin içerisinden bir cd çıkartıp “oğlumun albümü” diyerek tanıttı bizlere “paperboyz”u (Seto Tuncboyacıyan, Carlton Carvalho, William Dais). Senelerdir çalışmalarını olsun ülkemizdeki müzik piyasasında olsun kendi yaptığı albümlerle ve Armenian Navy Band ile takip ettiğimiz, kendine has müzik dünyasında gezinirken  bizleri etkileyen Arto’nun oğlu Seto da babası gibi müzik yolundaki yolculuğuna üç lise arkadaşını yanına alarak başlamış.
Okul yıllarından beri birlikte çalışan üç kafadar, yaşları ilerledikçe kendi kendilerine sözler yazmaya ve de yaşadıkları New York şehrinde en fazla aşina oldukları, duydukları Hip-Hop ile dertlerini anlatmaya başlamışlar. Yıllar ilerledikçe bu üç arkadaşın dostlukları yaptıkları müzik ile derinleşmeye başlamış. Arto da 2002 yılından bu yana kendilerine ‘koçluk’ yapıyor. Hip-hop müzik alanında yetenekli bu üç genç yıllarını müziğe adamış Arto’nun yeteneğini ve deneyimi ile daha rahat ve emin bir halde yol almışlar.
2009’da çıkan The Recipe (reçete) albümüne çalışırken Arto ve Armenian Navy Band’den tanıdığımız Armen Hyusnuts  (tenor ve soprano saksafon), Asot Harutyunyan (trombon),  David Nalcaciyan (alto saksafon), Dikran Sucuyan (trampet), Anahit Arusyan (kanun), Armen Ayvazyan (kamança), Norayr Kardasyan (blul), Vartan Grigoryan (duduk, zurna), Vahagn Hayrabedyan (klavye), Artyom Manukyan (bas,cello), Arman Jalalyan (davul), Mustafa Kos (gitar) katılmışlar üçlüye. Bu üç gencin hip hop albümünde ortaya ilginç bir karışım çıkmış. Seto Tuncboyacıyan’a ait bestelerden oluşan albüme hip hop hakim, ancak Arto’nun kendine has vokalleri ve geleneksel Ermeni müziği enstrümanları, nefesli çalgıların altyapıları üzerine harmanlanmış bir tarz yaratılmış.
Albümdeki şarkıların bazıları ırkçılık, ayrımcılık gibi evrensel temalar işliyor, ancak hip-hop tarzının şarkı sözlerini hızlı okuma özelliğinden dolayı, sözleri takip etmemiz zorlaşıyor, albüm kapağında şarkı sözlerinin bulunmaması da bu konudaki önemli bir eksiklik olarak dikkat çekiyor. Bu gibi farklı denemelerin değerli olduğu günümüz müzik ortamında öncelikle p-boyz’a yollarında başarılar dileriz. Seto’ya aynı babası-koçu gibi kendine has bir müzik dünyası yaratabilmesi umuduyla, nice “reçete”lere…

Not: Albüm ile ilgili bilgilere internet üzerindeki arama motorlarından ulaşmak mümkün. Ayrıca adresinden iletişime geçilebilir.