3. Türkiye Tiyatro Buluşması 24 temmuz Cuma günü konukların karşılanması ile Urla iskele’de başladı. Öğle yemeğinin ardından Ege denizi ile buluşan katılımcılar saat: 16.00’da ilk söyleşi için bir araya geldiler. Sanatın değiştiren gücünden bahsedilen söyleşi de Temel Demirer, aşkın ve sanatın mutlaka değişime hizmet ettiğini, sanatın halk temelinde olduğu müddetçe de gerçek sanat olarak kalacağını vurguladı. Ardından ise tiyatro metinleri ve metin yazarlığı tartışıldı. Oldukça uzun süren söyleşi de bir çok somut sonuç çıktı diyebiliriz. Evren Barış Yavuz, Ömer Faruk Kurhan, Halil Kırkayak ve Orçun Masatçı’nın katıldığı tartışmalı söyleşi seyircilerin katılımıyla da oldukça verimli geçti. 

İlk gün oyunları Azerbaycan Çocuk Tiyatrosu’nun “masallar” oyunuyla açıldı. Rasim Aşın’ın yönettiği oyun dünya masallarından Türkiye ve Azerbaycan diliyle yorumlanan bir kolaj olarak sunuldu. Ardından Menemen Belediye Tiyatrosu tanınmış yazarların kolaj oyununu(yumurtasız menemen) Metin Güler rejisiyle sahneye taşıdı. Buluşmanın ilk günü olan Kutsiye Bozoklar günü etkinlikler sonrasında kamp alanında yapılan değerlendirmeyle sona erdi. 

İkinci gün yani Kemal Özer günü 12.00’de Orhan Aydın, Evren Barış Yavuz ve Zafer Gecegörür’ün atölyeleriyle başladı. Oldukça verimli geçen atölyelerden sonra Turgay Tanülkü de bir atölye gerçekleştirdi. Atölyelerin ardından günün ilk söyleşisi olan “endüstriye futbol” Hakan Kirezci’nin katılımıyla hayata geçti. Tartışmalı ve verimli geçen sohbetin ardından “tiyatro yayıncılığı” konulu tartışmalı söyleşi Ömer Faruk Kurhan, Fırat Güllü ve Orçun Masatçı’nın katılımıyla hayata geçti. Küfürsüz yayıncılık üstüne mutabakata varılan söyleşi de, yayınların azlığından ve medyanın tutumundan söz edildi. Ortaklaştırılan bir çatı yayının olumlu olacağı vurgulandı. Sonrasında tiyatroların örgütlenmesi ve çatı örgütlülüğü tartışıldı. Fırat Güllü, Mehmet Esatoğlu, Adnan Şahin, Zafer Gecegörür’ün sunumda bulunduğu tartışmalı söyleşide bu zamanın yeterli olmadığı gerekirse ertesi gündeki konuların ve atölyelerin iptal edilerek bu konunun tartışılması istendi. Geniş katılımlı yapılan bu tartışma ertesi güne ertelenerek sona erdi. "Kandahar" kitabıyla Behçet Aysan ödülünü alan Tuğrul Keskin Buluşma'daki tek şiird inletisini hayata seyircilerin beğenisiyle hayata geçirdi. 

Kemal Özer gününde Hakan Çeken Kültür Merkezinin ilk konuğu İstanbul Tiyatro Simurg’tu. Mehmet Esatoğlu’nun oyunlaştırdığı “can yücelden öyküler” isimli oyun seyirciler tarafından oldukça beğenildi. Ardından Bursa Tiyatro Eküri “şaşkın ördekler” isimli oyunlarıyla buluşmanın son konuğu oldular. Oyunlardan sonra katılımcılarla Urla’nın çeşmealtı ve kimi yerleri gezildi. 

Üçüncü gün, Necati Cumalı günü etkinlikler 12.00’de atölyelerle başladı. Ardından 13.00’te diğer söyleşiler de iptal edilerek, Turgay Tanülkü, Orhan Aydın, Ömer Faruk Kurhan, Nedim Saban, Mehmet Esatoğlu, Fırat Güllü, Zafer Gecegörür ve Orçun Masatçı’nın katılımıyla “tiyatroların çatı örgütlenmesi” başlıklı tartışmalı söyleşi hayata geçirildi. Oldukça verimli ve tartışmalı geçen söyleşi’ye Haluk Işık’ta katılım sağlayarak alınan kararların arkasında olacağını belirtti. Tartışmalı-söyleşiden bir çatı yapılanması fikri çıktı ama bu durumun daha da fazla tartışılması için sürece bırakıldı ve bir gün belirlendi. 12 Eylül 2009 – İSTANBUL Tiyatrolar ve örgütlenmeler diğer örgtülenmelere ve tiyatrolara çağrı yaparak 12 Eylül’de TÜRKİYE TİYATROLAR KURULTAYI’NI hayata geçirme kararı aldı. Bu aynı zamanda 12 Eylül karanlığına, aydınlığın da cevabı olacaktı bir kez daha. 

Üçüncü gün Tiyatro işçileri sendikası – girişimi çocuk tiyatrosunun oynadığı “en güçlü kim” isimli oyunla Hakan Çeken Kültür Merkezine taşındı. Çocuk oyununun ardından İzmir Yenikapı Tiyatrosu Vasıf Öngören’in unutulmaz oyunu “asiye nasıl kurtulur?” ile 3. Türkiye Tiyatro Buluşmasının son oyununu sahneledi. Kamp alanında yapılan değerlendirmenin ardından müzik dinletisi ile 3. Türkiye Tiyatro Buluşması işlevini yerine getirerek tamamlandı. 

Şimdi sıra TÜRKİYE TİYATROLAR KURULTAYINDA 12 Eylül’de tüm tiyatroları İstanbula tiyatroların çatı örgütlenmesi nasıl olmalı tartışmasına bekliyoruz ! 

Türkiye Tiyatrolar Birliği – Temmuz 2009

2009 Türkiye Tiyatrolar Buluşması Bildirisi 

HAYATI DEĞİŞTİRMEK İÇİN! 

Türkiye Tiyatrolar Buluşması’nın üçüncüsü, sanatın değiştirici gücünü hatırlatarak ve kendisini değiştirici bir etkinlik haline getirmeyi hedefleyerek gerçekleştirildi. 

İnsanın insanla doğrudan temas kurduğu bir sanat olarak tiyatroya karşı tiyatrocuların sorumluluğu nedir? 

Tiyatronun metalaştırılıp yozlaştırılmasına, tiyatrocuların düşünsel, ekonomik ve siyasi olarak sözde seçkin köleler haline getirilmesine itiraz ediyoruz. Toplumsal aydınlanmanın emekçileriyiz; bağımsız duruşumuzu geliştirmenin sorumluluğuyla ezilenlerin yanında olduğumuzu, bir parçasını oluşturduğumuz insanlık evreninde her türlü ayrımcılığı sorgulayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bu nedenle buluşmamızda, grev haklarını kullandıkları için insanlık dışı uygulamalara maruz kalan Kent A.Ş. işçileri, onur konuğumuzdur. 

Tiyatroda metin sorununu tartıştık. Sansüre ve oto sansüre alışmayacağız. Dokunulması tehlikelidir denileni sorunsallaştıracağız. Cesur metinler üretmenin biçimlerini hatırlayacak, keşfedeceğiz. Eğitici sorumluluklar alarak bildiklerimizi, bileceklerimizi paylaşacağız. 

Tiyatroda yayıncılığı tartıştık. Tanıtımla yetinmeyecek, kendini pazarlamanın neredeyse her şey olmaya başladığı bir basın yayın dünyasına itiraz edeceğiz. Her topluluğun çalışmalarını belgelemesini teşvik edeceğiz. Tiyatro yayıncılığını kirleten, küfüre boğan çıkışları, habercilikten eleştiriye, her çeşit teatral söyleme seviye ve doygunluk kazandırarak etkisiz kılacağız. 

Buluşma’nın üçüncü ve son gününde tiyatroda örgütlenmeyi tartıştık. Tiyatrocuları parçalanmaktan alıkoymanın yolu nereden geçiyor? 12 Eylül’de, aydınlanmanın boğulduğu, tiyatronun ışığının karartıldığı günde, TÜRKİYE TİYATROSU KURULTAYI düzenleyeceğiz. Aradan otuz yıl geçtikten sonra 12 Eylül faşizmine yanıtımıza vereceğiz. 

Son söz katılımcılara ve konuklara verildi. Verilen mesajlar şunlardı: 

  • Türkiye Tiyatro Buluşması’na davet edilen Bursa Mustafakemalpaşa Belediyesi Bölge Tiyatrosu’nun katılımı, keyfi bir şekilde belediye yetkilileri tarafından engellendi. Bu durumu protesto ediyor ve protestoyu yaygınlaştırmayı taahhüt ediyoruz.
  • İtalya’da sokağa çıkan, demokratik hak ve özgürlükleri için mücadele eden sanat emekçilerini ve yaratıcılarını selamlıyoruz.
  • İstanbul 2010 Avrupa kültür başkenti organizasyonunda yaşanan kepazeliklere itiraz edilmesi ve alternatif organizasyon ve etkinliklerin gerçekleştirilmesini destekliyoruz.
  • Bir kültür varlığı olan Atatürk Kültür Merkezi’nin restorasyonunun sudan sebeplerle uygulanamaz hale getirilmesini kınıyor ve tüm kültür varlıklarımıza sahip çıkmayı görev kabul ediyoruz.
  • Yargının bağımsız ve adil bir işleyişe kavuşturularak, aydınlar üzerinde bir baskı aracı olmaktan çıkarılmasını talep ediyoruz.
  • Her türlü sansür ve oto sansüre karşı çıkıyor, ifade özgürlüğüne dayalı bir sanatı ve yaratıcılığı savunuyoruz.
  • Medyanın kültür sanat kurumlarını kendine göre biçimlendirme siyasetinden vazgeçmeye çağırıyor, sanatın hiçbir güç tarafından yönlendirilmesini kabul etmiyoruz.
  • Tiyatrocuları kendi içlerinde etik ve dayanışmacı bir kültürü var etmek için mücadele etmeye çağırıyoruz.
  • Anadilde tiyatro hakkının hiçbir koşula bağlanmadan tanınmasını ve desteklenmesini talep ediyoruz.
  • Çocuk tiyatrosu alanında çocuk haklarına saygı temelinde bir tiyatro kültürünün inşasının önemini vurguluyoruz.
  • Sanatçıların özlük ve telif haklarının gaspına itiraz ediyoruz.


Tiyatro buluşmalarımız ve tiyatro yoluyla hayatı değiştirme misyonumuz devam edecektir. 

Urla Necati Cumalı Derneğine teşekkür ederken Necatı Cumalı, Kutisye Bozoklar ve Kemal Özer’i bir kez daha selamlıyoruz. 

Alfabetik Sırayla; 

Bildiriye Katılan Kişiler:
Fırat Güllü
Hakan Kirezci
Haluk Işık
Mehmet Esatoğlu 
Nedim Saban 
Orçun Masatçı 
Orhan Aydın 
Ömer Faruk Kurhan 
Turgay Tanülkü 
Türker Alpugan
Zafer Gecegörür

Bildiriye Katılan Topluluklar:
Azerbaycan Oyun Çocuk Tiyatrosu
Bartın Bölge Tiyatrosu
Bartın Sanat Tiyatrosu
Bursa Tiyatro Eküri
İstanbul Oyuncular Birliği Sahnesi
İstanbul Tiyatro Kare
İstanbul Tiyatro Simurg
İzmir Tiyatro Arkadaş
İzmir Yenikapı Tiyatrosu
Manisa Afsem Tiyatrosu
Manisa Şehir Tiyatrosu
Mustafakemalpaşa Belediyesi Bölge Tiyatrosu
Tiyatro Ankara

Bildiriye Katılan Örgütler:
Amatör Tiyatro Çevresi
İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu-Girişimi
Oyuncular Birliği
Tiyatro İşçileri Sendikası-G
Türkiye Tiyatrolar Birliği