Diyarbakır Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Gündüz ile Kürt tiyatrosunun açmazları, açılım noktaları ve Diyarbakır'daki tiyatro ortamı üzerine görüştük.
Kürt tiyatrosu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz, genel gelişim düzeyini nasıl ele alıyorsunuz?
Aslında çıkış noktasında yakalanan ivme yeterince değerlendiremedi, Kürt politik mücadelesinin kazanımları sanatsal kazanımlara evrilemedi. Bir de sanatçılarla politikacılar birbirinden ayrıştırılamadı, uzunca bir süre bunun sancısı yaşandı ve halen yaşanmaktadır. Kürt tiyatrosu maalesef klasik anlayış ve yaklaşımlardan kurtulamadı, 5-6 yıllık bir süreç ciddi bir üretimle kazanıma dönüştürülemedi. Sanatın kazanım gücünün, değişimdeki rolünün yeterince anlaşılamadığı kanısındayım. Kürt tiyatrosunun bir metodunun, ciddi bir altyapı çalışmasının olmaması gelişimi önündeki en büyük engelidir diye düşünüyorum Bir de Kürt tiyatrosu çalışanları ciddi bir yanılgıyla karşı karşıyalar, bu da yeterlilik duygusu ve dışarıya kapalı olma durumu. Bu iki yaklaşım da daraltıyor ve sadece kendisiyle yeterli kılıyor. Bu da geliştirmiyor ne yazık ki.
Sizce ne gibi önlemler alınmalı?
Çalışmalar yazınsal ve bilimsel eğitim temelinden yoksun yürüyor. Hem oyunculuk açısından ve hem de tiyatro tarihi konusunda bugüne kadar yapılmış ciddi bir çalışma yok ne yazık ki. Kendimize ait geçmişimiz hakkında bilgi ve donanıma sahip değiliz. Bence hızla bilimsel eğitim veren ve veri toplayan bir kuruma ihtiyacımız var, örneğin bir konservatuar ya da akademi hızla açılmalıdır. Bunun birçok şeyden daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim henüz bir eğitim materyalimiz yok, her çalışma yürütücüsü kendi ölçülerine göre eğitim vermeye çalışıyor. Bütünlüklü bir çalışma yok. Öncelikle kendisine ait olan geçmişini açığa çıkarmak ve buradan beslenmek zorunda, ancak böylelikle birikim oluşturabilir. Bir araştırma merkezinin oluşması ve araştırmaların yapılıp bir kaynağa dönüştürülmesi gerekli. Bunun Kürt tiyatrosu yapan tüm kişi ve kurumların hizmetine sunulması gerekir diye düşünüyorum.
Bize grubunuzdan, oyunlarınızdan ve repertuar oluşturma kriterlerinizden bahsedebilir misiniz?
Bizde repertuvar oluşumu şöyledir: Tüm çalışanlar oyun seçimi için metin önerilerini yönetim kurulumuza sunuyor ve orada seçiyoruz. Tiyatromuz oyuncularının yazdığı oyunlar var, sezonda bunlardan birini oynadık: Cembelli û Binefş. Bu oyun bir Kürt destanından uyarlanmıştır. Her sezon, biri çocuk oyunu olmak üzere 4 oyun yapmaya çalışıyoruz, ekibimiz 17 oyuncu (7 bayan 10 erkek) ve 6 teknik ekipten oluşuyor. Tiyatromuz ödenekli tiyatro değil ancak biz şimdilik her yıl birer yıllık sözleşmeli kadro alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehir Tiyatrosu yönetmeliğimiz Belediye Meclisimizce onaylandı. Şimdi Maliye, İçişleri, Kültür Bakanlıkları ile Sayıştay'dan görüş alınıp kadro alabilmek için bekleyeceğiz.
Biz kendimizi iki dilli bir tiyatro olarak tanımlıyoruz. Dil olarak hem Kürtçe ve hem Türkçeyi kullanıyoruz. Geçen sezon iki oyun yaptık, biri Türkçe diğeri Kürtçeydi ama giderek her oyunu hem Kürtçe hem de Türkçe yapmayı düşünüyoruz. 2004-2005 sezonunda üç oyun yaptık: Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, Cembelli û Binefş ve Islık Sever Max (Çocuk Oyunu).
Seyircilerden aldığınız tepkiler nasıl? Diyarbakır içinde ve dışında turne yapıyor musunuz?
Diyarbakır'da seyirciler çok seçici. Son dönemde seyircinin taleplerini yerine getirdiğimiz söylenemez. Henüz işin başındayız, her oyun için ortalama 100-150 izleyicimiz oluyor. Turne yapıyoruz; hem Diyarbakır içine hem de başka illere gidiyoruz. Turnelerde izleyici sayımız bir oyunda yaklaşık 300 ile 1000 arasında değişiyor. Geçen sezon Mardin Merkez, Kızıltepe, Nusaybin, Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, Hakkâri ve Van Bostaniçi'ne turne yaptık. Özellikle Kürtçe oyunlar çok ilgi gördü, salon olmayan il ve ilçelerde herkes ailesini alıp geliyordu. Yerel yöneticiler seferber oluyordu.
Diyarbakır'daki ve bölgedeki diğer tiyatro topluluklarıyla bir iletişim ya da dayanışma ilişkiniz var mı?
Diyarbakır merkezdeki tiyatrolarla bir ilişki var ama yeterli değil. Raman Sanat Merkezi'yle, Dicle Fırat Kültür Merkezi'yle, Güneş Kültür Merkezi'yle, Dicle Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'yla çok ciddi olmasa da teknik malzeme, kostüm, dekor ve düşünce alışverişleri bağlamında bir ilişkimiz oluyor. Bölgedeki diğer illerde tiyatro yapanlarla yok denecek kadar az ilişkimiz var. Ancak bu da bir süreç işi, biz öncelikle kendi altyapımızı kurmaya çalışıyoruz, sağlam bir altyapı kuramazsak dışımızdakilerle de sağlam bir ilişki kuramayız diye düşünüyoruz.
Diyarbakırlı gençlerle bir eğitim çalışması yürütüyor musunuz? Şehir tiyatrolarının kursiyerleri var mı?
Diyarbakırlı gençlerle henüz bir çalışmamız yok ancak geçmişte yapılan çalışmalar hep yarım yamalak olmuş, mesela bir çalışma mekânınız yok, nerede çalışacaksınız? Biz bunun daha kalıcılaşması için bir eğitim merkezi düşünüyoruz, 2 ya da 4 yıl sürecek bir eğitim verecek. Ayrıca liselere yönelik Liselerarası Tiyatro Şenliği düzenliyoruz. Bunu geliştirmeyi tüm bölgeye yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.
Diyarbakır Kültür Sanat Festivali'nin bölgenin tiyatro ortamına katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aslında bir tartışma sürecinin yaşanması gerektiğini düşünüyorum, bundan sonraki festivallerin niteliksel bir değişime ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Artık festivalleri birbirini tekrar eder olmaktan kurtarıp yerel üretimleri daha fazla teşvik eden, onlara öncelik veren bir hale getirmek gerekir. Bizim tarihimizde henüz yüzleşmediğimiz yığınla zenginlik yatıyor, bunların açığa çıkması için bir çaba içerisinde olmalıyız. Ben daha popüler olanın zenginliğin de buradan çıkacağına inanıyorum. Artık kendimizi sadece dışardan getirilen grupları dinleyen olmaktan kurtarıp, üretimi kendinde de yaratan ve sunan olmalıyız. Elbette dışarıdan getirilecek nitelikli çalışmalarda olacaktır bunlar da yadsımadan yapılmalıdır ve festival, bir yıla yayılmış etkinlikler sonrasında bir final niteliği taşımalı ve en fazla iki gün sürmelidir.
Bu seneki festivalde halkın etkinliklere katılımı iyiydi, tabi halkın genel katılımı daha çok büyük konserlere oluyor, yüz binlerce insan katılıyor büyük konserlere. Tabi bu bir siyasal mesaj niteliğini de taşıyor, konserlerde bir insan seli görüyorsunuz adeta. Tiyatro oyunları dolu geçti, hatta neden sadece bir-iki seans oluyor diye eleştiriler de alıyoruz. Her belediyenin bir festival yapması ciddi bir eleştiri konusu, daha az festival yapılması, yerel üretimlere daha fazla destek ve olanak verilmesi isteniyor. Ayrıca, bir kültür merkezinin yapılmaması da eleştirilen bir başka nokta.
Bu sene festival kapsamında iki atölye çalışması yapıldı. Bu atölyelerin içeriğinden ve sonuçlarından bahsedebilir misiniz?
İki atölyemizin birisi Kürtçe diğeri Türkçeydi. Kürtçe çalışma aslında kendi dilimize ne kadar yabancı olduğumuzu bize anımsattı ve dilimizle ilgili ne kadar az materyalimizin olduğunu bir kere daha gördük. Tabi her iki çalışma da önemli kazanımlar bıraktı bize, bu çalışmalara katılan arkadaşlar tiyatroyu sonrasında da süreklileştirmek isteği ile bize geldiler. Biz de bu kente bir konservatuarın ya da akademinin ne kadar zorunlu bir ihtiyaç olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Atölye hocalarımız Muhammet Uzuner, Arzu Gamze Kılınç, Oya Yağcı ve Muhsin Osman'dı. Tiyatro tarihi, diksiyon, doğaçlama, dramaturgi ve oyunculuk sanatı dersleri verildi. Bir hafta süren atölyeye 30 kişi müracaat etti. Atölye bitişinde kursiyerlerle bu gibi atölyelerin sıklıkla yapılması gerekliliğine varıldı.
SÖYLEŞİYE EK:
DİYARBAKIR ŞEHİR TİYATROLARI OYUN KRONOLOJİSİ
Diyarbakır Şehir Tiyatroları 1990 yılında, Ziya Demirel'in Genel Sanat Yönetmenliği'nde Diyarbakır Belediyesi Dr. Orhan Asena Şehir Tiyatrosu olarak kuruldu. 1993 yılında başrejisörlüğe Veysel Öngören getirildi. 1994 yılında Cuma Boynukara Genel Sanat Yönetmeni oldu. Kurumumuz 1993 yılında Kültür Bakanlığı'ndan Şehir Tiyatrosu statüsü aldı. Ancak 1994 seçimlerinde iktidara gelen dönemin Belediye Başkanı tarafından kapatılıp kapısına kilit vuruldu. Oyuncularının bir kısmı istifa etti, bir kısmı ise belediyede kalıp temizlik, zabıta vb. işlerde çalıştı. 1999 yılında Mete Ayhan'ın Genel Sanat Yönetmenliği'nde yeniden toparlanan Şehir Tiyatrosu çıkardığı oyunları seyirciye ulaştırdı. 2000 yılında Metin BORAN Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni olarak göreve getirildi. 2004-2005 sezonunda Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliğine Mehmet Gündüz geldi.
1990-1991
- ATÇALI KEL MEHMET
Yazan: Orhan Asena, Yöneten: Ziya Demirel, Yön Yard.: Cuma Boynukara, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin
Oynayanlar: Sabri Şenol, Cuma Boynukara, Handan E. Çapanoğlu, Ayşe Sır, Mehmet Polat, Ali Kırkar, Aziz Parlakyıldız, M. Sait Alpaslan, Yüksel Yakmaz, M. Emin Yalçınkaya, Onur Cebe, Necip Tayan, Vural Tantekin, Yılmaz Kurttekin, Ahmet Turan, Mihriban Alanko, Ayşe Akyıldız, Sibel Soyukaya, Ergün Saçar, Şahabettin Dağ, Veysi Avcı, Uğur Akmeşe
- CİNLER DEĞİRMENİ
Yazan: Ziya Demirel, Yöneten: Ziya Demirel, Yön Yard.: Handan E. Çapanoğlu-Sibel Soyukaya-Sevgi Yıldız, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Müzikleri Derleyen: Şükriye Demirel
Oynayanlar: Yüksel Yakmaz, M.Sait Alpaslan, Necip Tayan, Ali Kırkar, Gülşen Duran, Neslihan Yapa, Meltem Yeşilçimen, Özlem Yeşilçimen, Abdullah Kaya, Serpil Cansever, Tülay Uçal, Erhan Ağca, Senan Kara, Neşe Demirtaş, Meral Demirtaş, Rukan Zana, Emek Kara, Veysi Avcı, Handan E.Çapanoğlu, Kerem Atalay, Uğur Akmeşe, Yılmaz Kurttekin, Vural Tantekin, Aziz Parlakyıldız, Şahabettin Dağ, Senan Kara, Müge Ağca, Mehmet Polat, M.Emin Yalçınkaya, Ayşe Akyıldız, Müge Ağca, Nuray Tuncay, Yaren Tokat
- MİDASIN KULAKLARI
Yazan: Güngör Dilmen, Yöneten: Ziya Demirel, Yön. Yard.: Veysi Avcı, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Onur Cebe, Nevrah Nakışçı, Şahabettin Dağ, Sevgi Yıldız, Sibel Soyukaya, Ayşe Cebe, Mihriban Alanko, Ayşe Akyıldız, Sabri Şenol, Ali Kırkar, Uğur Akmeşe, M. Emin Yalçınkaya, Necip Tayan, Veysi Avcı, Yüksel Yakmaz, M. Sait Alpaslan, Aziz Parlakyıldız, Necip Tayan, Handan E. Çapanoğlu, Vural Tantekin, Yılmaz Kurttekin
1991-1992
- ÖÇ - ANA
Yazan: Orhan Asena, Yöneten: Ziya Demirel, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Şahabettin Dağ, Aziz Parlakyıldız, Sevgi Yıldız
- GÖNÜL AVCISI
Yazan: Diego Fabri, Yöneten: Ziya Demirel, Yön. Yard.: Sevgi Yıldız, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Mehmet Polat, Handan E. Çapanoğlu, Sibel Soyukaya, Arzu Suna
- ÇIKMAZ SOKAK
Yazan: Tuncer Cücenoğlu, Yöneten: Ziya Demirel, Yön. Yard.: Handan E. Çapanoğlu, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Veysi Avcı, Mihriban Alanko, Nevrah Nakışçı
- CARRAR ANA'NIN SİLAHLARI
Yazan: Bertolt Brecht, Çeviren: Teoman Aktürel, Yöneten: Veysel Öngören, Sahne Amiri: D. Zülküf Çapanoğlu, Dekor-Giysi: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Ses: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Arzu Suna, Yüksel Yakmaz, Şahabettin Dağ, Aziz Parlakyıldız, Mihriban Alanko, Sibel Soyukaya, Ahmet Turan, Yılmaz Kurttekin, Veysi Avcı, Onur Yavuz, Senan Kara, Erhan Ağca, Nuray Tuncay
- AYININ FENDİ AVCIYI YENDİ
Yazan: Muharrem Buhara, Yöneten: Handan E. Çapanoğlu, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Müzik: Sabri Şenol, Ses-Efekt: Mehmet Çağatay, Terzi: Hasan Fidancı
Oynayanlar: Yılmaz Kurttekin, Sabri Şenol, Senan Kara, Müge Ağca, Özgür Kaymak, Sacide Şeker, Melek Karakaş, Özlem Yeşilçimen, Erhan Ağca, Emek Kara, Meltem Yeşilçimen, Dilan Göçer, Pembe Durgun, Abdullah Kaya, Neşe Demirtaş, Nuray Tuncay, Ozan Kara, Rasim Sakin, Ozan Kara, Hulika Aydın, Yeşim Çetin, Seçil Şen, Seda Tanrıkulu
1992-1993
- ÖLÜMÜ YAŞAMAK
Yazan: Orhan Asena, Yöneten: Cuma Boynukara, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Mehmet Polat, Uğur Akmeşe, Handan E.Çapanoğlu, Arzu Suna, Ayşe Akyıldız, Sibel Soyukaya, Sabri Şenol, M. Sait Alpaslan, Vural Tantekin, D.Zülküf Çapanoğlu, Şahabettin Dağ, Aziz Parlakyıldız, M. Emin Yalçınkaya, Veysi Avcı
- BOŞ KAPLUMBAĞA
Yazan: Ayla Çınaroğlu, Yöneten: M.Emin Yalçınkaya
Oynayanlar: Selam Kara, Apo Kaya, Erhan Ağca, Müge Ağca, Sevda Malgaç
- GÜLEN TORBA
Yazan: Ziya Demirel, Yöneten: D. Zülküf Çapanoğlu, Müzikleri Derleyen: Şükriye Demirel, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu
Oynayanlar: Sibel Soyukaya, Abdullah Kaya, Uğur Akmeşe, Mehmet Karabulut, Sabri Şenol, Arzu Suna, M. Emin Yalçınkaya
- BİR UMUT İÇİN (ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ)
Yazan: Emmanuel Robles, Çeviren: Mina Urgan, Yöneten: Veysel Öngören, Yön. Yard.: E. Emin Yalçınkaya-Arzu Suna, Sahne Amiri: Aziz Parlakyıldız, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Ses: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Sabri Şenol, Selçuk Çelik, Ergun Saçar, Yılmaz Kurttekin, Emin Yalçınkaya, Zülküf Çapanoğlu, Yüksel Yakmaz, Cuma Boynukara, Aziz Parlakyıldız, Şahabettin Dağ, Uğur Akmeşe, Ayşe Akyıldız, Ahmet Turan
1993-1994
- HADİ ÖLDÜRSENE CANİKOM
Yazan: Aziz Nesin, Yöneten: Ziya Demirel, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Şahabettin Dağ, Mihriban Alanko, Sibel Soyukaya
- KADINLAR DA SAVAŞI YİTİRDİ
Yazan: Corzio Malaparte, Çeviren: Tahsin Saraç-Turhan Uçar, Yöneten: Veysel Öngören-Ziya Demirel, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay, Reji Asistanı: M.Emin Yalçınkaya, Sahne Amiri: Vural Tantekin, Müzik: Habil Yalem, Terzi: Hasan Fidancı
Oynayanlar: Handan E.Çapanoğlu, Sibel Soyukaya, Vasfiye Sancar, M.Emin Çapanoğlu, Hülya Karabulut, Nevrah Nakışçı, Yüksel Yakmaz, Mihriban Alanko, Vural Tantekin
- KÖŞE KAPMACA
Yazan: Hidayet Sayın, Yöneten: Veysi Avcı, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Arzu Suna, D.Zülküf Çapanoğlu, Sibel Soyukaya, Sabri Şenol, Uğur Akmeşe, Mihriban Alanko
- KURALLA KURALDIŞI
Yazan: Bertolt Brecht, Çeviren: Ünal Üstün, Yöneten: Veysel Öngören, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Yön. Yard.: Yüksel Yakmaz, Sahne Amiri: Ahmet Turan
Oynayanlar: Mehmet Polat, Sabri Şenol, D. Zülküf Çapanoğlu, Uğur Akmeşe, M.Sait Alpaslan, Aziz Parlakyıldız, Vural Tantekin, Ahmet Turan, Ayşe Akyıldız, M.Emin Yalçınkaya
- YALAN
Yazan: Orhan Asena, Yöneten: Cuma Boynukara, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay, Reji Asistanı: M. Emin Yalçınkaya, Terzi: Hasan Fidancı
Oynayanlar: Yüksel Yakmaz, Handan Ekici Çapanoğlu, Hülya Karabulut, Nevrah Nakışçı, D. Zülküf Çapanoğlu, Vural Tantekin, M. Emin Yalçınkaya, Sabri Şenol
- ADEMİN KAVUĞU
Yazan: Haldun Marlalı, Yöneten: D.Zülküf Çapanoğlu, Dekor-Kostüm: Hüseyin Mumcu, Işık: Yusuf Alpergin, Efekt: Mehmet Çağatay
Oynayanlar: Veysi Avcı, Handan Ekici Çapanoğlu, Sabri Şenol, Nevrah Nakışçı, Sibel Soyukaya, Vural Tantekin, M.Emin Yalçınkaya
- SEVDALI BULUT
Yazan: Yılmaz Onay, Yöneten: Handan Çapanoğlu, Dekor: Barış Seyitvan, Kostüm: Handan E. Çapanoğlu, Işık: Hasan Bükey, Efekt: Hakan Karsak, Sahne Amiri: Leyla Batgi
Oynayanlar: Berfin Çalıştıran, Burcu Temiz, Dilan Çiçekli, Rafel Ay, Helin Beyazaslan
1994-1995
- BEKÇİ MURTAZA
Yazan: Orhan Kemal, Yöneten: Cuma Boynukara
Oynayanlar: Şahabettin Dağ, Handan Ekici Çapanoğlu, Mihriban Alanko, Mehmet Polat, Aziz Parlakyıldız, Hülya Karabulut, Uğur Akmeşe, M.Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, Veysi Avcı, Ayşe Akyıldız
- MEM İLE ZİN
Yazan: Cuma Boynukara, Yöneten: Cuma Boynukara-Veysel Öngören, Yön Yard.: D.Zülküf Çapanoğlu, Dekor: Grup Üretimi, Müzik: Dilek Alpaslan, Kondüvit: Hasan Bükey
Oynayanlar: Mehmet Polat, Handan E. Çapanoğlu, D. Zülküf Çapanoğlu, Nevrah Nakışçı, Mihriban Alanko, Sibel Soyukaya, Veysi Avcı, Şahabettin Dağ, M.Sait Alpaslan, Vural Tantekin, M.Emin Yalçınkaya, Ayşe Akyıldız, Hülya Karabulut, Aziz Parlakyıldız, Yılmaz Kurttekin
1999-2000
- SİLVANLI KADINLAR
Yazan: İsmail Kaygusuz, Yöneten: Mete Ayhan, Yön. Yard.: Onur Cebe, Işık: Bayram Can, Müzik: Onur Cebe
Oynayanlar: Ayşe Cebe, Elvan Koçer, Remziye Tekdağ, Veysi Avcı, Mesut Erenci, Nihat Demirtaş, Uğur Akmeşe, Rezzak Kılavuz, Onur Cebe, Sibel Soyukaya, Yeşim Çetin, Hasan Bükey, Rojbin Söylemez, Bahar Diken
- ÖLÜM VE KIZ
Yazan: Ariel Dorfman, Yöneten: Mete Ayhan, Kondüvit-Işık: Hasan Bükey
Oynayanlar: Mete Ayhan, Ayşe Cebe, Onur Cebe
- ALADAĞLI MIHO
Yazan: Ömer Polat, Yöneten: Mete Ayhan
Oynayanlar: A.Rezzak Kılavuz, Mesut Erenci, Şahabettin Dağ, Gezmiş Satıcı, Mustafa Elbeni, Vural Tantekin, Nihat Demirtaş, M.Emin Yalçınkaya, Yılmaz Kurttekin
- BARIŞ ADASI
Yazan: Hakan Güven, Yöneten: Sinan Demirer, Işık: Hasan Bükey
Oynayanlar: Hasan Bükey, Remziye Tekdağ, Elvan Koçer, Ayşe Cebe, Mesut Erenci, Rezzak Kılavuz
2000-2001
- MAHMUD İLE YEZİDA
Yazan: Murathan Mungan, Yöneten: Metin Boran, Yön. Yrd.: M.Emin Yalçınkaya, Elvan Koçer, Rasim Eren, Dekor: Grup üretimi, Kostüm: Elvan Koçer, Müzik: Geleneksel-Kolaj, Işık Tasarımı: Bayram Can, Kondüvit: Hasan Bükey, Sahne Amiri: Rezzak Kılavuz
Oynayanlar: Faruk Acar, Berivan Eminoğlu, Handan E. Çapanoğlu, Mesut Erenci, Elvan Koçer, Pınar Hattısarı, Remziye Tekdağ, Nihat Demirtaş, Gezmiş Satıcı, Yılmaz Kurttekin, Pınar Hattısarı, Murat Aygün, Şahabettin Dağ, Rezzak Kılavuz, Rasim Eren, Serhat Ertuna, Mustafa Elbenim, Nihat Demirtaş, Zana Sönmez, M.Emin Yalçınkaya, Elvan Koçer, Mustafa Elbenim, M.Sait Alpaslan, Ayşe Cebe, Pınar Hattısarı, Leyla Batgi, Elvan Koçer, Dilber Barut, Yılmaz Kurttekin, Nihat Demirtaş, Rezzak Kılavuz, Mehmet Güzel, Şahabettin Dağ, M.Sait Alpaslan, Mehmet Güzel, Barış Işık, Serhat Ertuna, Murat Aygün, Ahmet Kaya, Yusuf Kalır, Savaş İmir, Zelal Bulut
2001-2002
- ÖLÜMÜ YAŞAMAK
Yazan: Orhan Asena, Yöneten: M.Emin Yalçınkaya, Dramaturg: M.Sait Alpaslan, Kostüm-Tasarım: Handan E.Çapanoğlu, Dekor Tasarım: M.Sait Alpaslan, Işık: Hasan Bükey, Müzik-Efekt: İlhami Karayılan, Dekor-Tasarım: Grup Çalışması, Dekor İmalat: Recep Erli, Terzi: Hasan Fidancı, Sahne Amiri: Gezmiş Satıcı
Oynayanlar: M.Sait Alpaslan, Handan E. Çapanoğlu, Gezmiş Satıcı, Remziye Tekdağ, Elvan Koçer, Leyla Batgi, M.Emin Yalçınkaya, Vural Tantekin, Şahabettin Dağ, Mesut Erenci, Nihat Demirtaş, Rezzak Kılavuz
- SACCO ile VANZETTİ
Yazan: Howard Fast, Oyunlaştıran: Sermet Çağan, Çeviri: Seçkin S.Cılızoğlu, Yöneten: Metin Boran, Yön Yard.: Ayşe Cebe, Dekor Uygulama: Recep Erli-Mehmet Güzel, Kostüm: Elvan Koçer-Hasan Fidancı, Işık Tasarım: Bayram Can, Efekt: Hasan Bükey, Sahne Amiri: Şahabettin Dağ
Oynayanlar: M. Sait Alpaslan, Rezzak Kılavuz, Metin Boran, Mesut Erenci, Şahabettin Dağ, Ayşe Cebe, Gezmiş Satıcı, Elvan Koçer, Berivan Eminoğlu, Ayşe Cebe, Yılmaz Kurttekin, Nihat Demirtaş, M.Emin Yalçınkaya, Yılmaz Kurttekin, Leyla Batgi
- BİR DÜŞ ÜÇ HASRET
Yazan: Dario Fo, Çeviren: Füsun Demirel, Yöneten: Metin Boran, Dekor: Mehmet Güzel, Kostüm: Elvan Koçer, Müzik: Geleneksel-Kolaj, Işık Tasarımı: Bayram Can, Kondüvit: Hasan Bükey, Oynayanlar: Handan E. Çapanoğlu, Mesut Erenci, Elvan Koçer, Faruk Acar
- ZENGİN MUTFAĞI
Yazan: Vasıf Öngören, Yöneten: Metin Boran, Yön. Yard.: Şahabettin Dağ, Dramaturg: M.Sait Alpaslan, Reji Asistanı: Berivan Eminoğlu, Sahne Tasarımı: Metin Boran, Işık Tasarımı: Hasan Bükey, Müzik: Fikret Kızılok-Timur Selçuk, Efekt: İlhami Karayılan, Kostüm: Berivan Eminoğlu, Dekor Uygulama: Recep Erli-Murat Alay, Aksesuar: Elvan Koçer, Sahne Amiri: Gezmiş Satıcı
Oynayanlar: Ayşe Cebe, Mesut Erenci, Erkan Avcı, Şahabettin Dağ, Nihat Demirtaş, Rezzak Kılavuz, Elvan Koçer
- ŞARKILARIMIZ ÖLMESİN
Yazan: Yılmaz Onay, Yöneten: Handan E. Çapanoğlu, Dekor: Songül Özdemir-M.Emin Yalçınkaya, Kostüm: Handan E. Çapanoğlu, Müzik: Yılmaz Kurttekin, Işık-Efekt: Hasan Bükey, Sahne Amiri: Leyla Batgi, Afiş Fotoğrafı: D. Zülküf Çapanoğlu, Afiş Tasarımı: M.Sait Alpaslan
Oynayanlar: Mesut Erenci, Elvan Koçer, Serkan Sanu, Remziye Tekdağ, Serhat Ertuna, Gezmiş Satıcı
2002-2003
- ÖZGÜRLÜK OYUNU
Yazan: Adem Atar, Yöneten: Metin Boran, Yön. Yard.: Handan E. Çapanoğlu, Reji Asistanı: Leyla Batgi, Işık: Hasan Bükey, Dekor: Belediye Makine İkmal İşçileri, Dekor Uygulama: Recep Erli
Oynayanlar: Handan E. Çapanoğlu, Yusuf Çankaya, Nihat Demirtaş, Ayşe Cebe, Mustafa Elbenim, Serhat Ertuna, Elvan Koçer, Mesut Erenci, Hakan Karsak, Metin Boran, Nazım Hikmet Çalışkan, Diyar Bayar
- LYSİSTRATA
Yazan: Aristophanes, Çeviren: Azra Erhat-Sabahattin Eyüboğlu, Yöneten: Metin Boran, Işık: Hasan Bükey, Sahne Amiri: Özcan Ateş, Kostüm: Handan E. Çapanoğlu
Oynayanlar: Handan E. Çapanoğlu, Elvan Koçer, Sibel Can, Rezan Kaya, Mesut Erenci, Leyla Batgi, Mehmet Musaoğlu, Hakan Karsak, Serhat Ertuna, Nazım Hikmet Çalışkan, Serhat Ertuna, Mustafa Elbenim, Barış Seyitvan, Özcan Ateş, Derya Boz
2003-2004
- AZİZNAME
Yazan: Aziz Nesin, Oyunlaştıran: Yücel Erten, Yöneten: Metin Boran, Müzik: Turgay Erdener, Yön. Yard: Mesut Erenci, Sahne Amiri: Leyla Batgi, Işık Kumanda: Mehmet Güzel, Dekor Uygulama: Recep Erli, Kondüvit: Serhat Ertuna-Berrin Çelik
Oynayanlar: Mesut Erenci, Elvan Koçer, Leyla Batgi, Özcan Ateş, N.Hikmet Çalışkan, Mehmet Musaoğlu, Mehmet Esgin, Yavuz Akkuzu, Bilal Ege, Mesut İzgi, Metin Boran
- TAZİYE (Kürtçe)
Yazan: Murathan Mungan, Yöneten: Metin Boran, Çeviren: Dilawer Zaraq-Muharrem Cebe, Yön. Yard.: Mesut Erenci, Dekor Tasarım: Metin Boran, Dekor Uygulama: Recep Erli, Kostüm Tasarımı: Grup Üretimi, Işık Tasarım: Hasan Bükey, Efekt: Mehmet Güzel, Sahne Amiri: Özcan Ateş
Oynayanlar: Mehmet Musaoğlu, Nazım Hikmet Çalışkan, Cevahir Sadak, Leyla Batgi, Berrin Çelik, Hicran Aslan, Sevgi Yusufoğlu, Mesut Erenci, Yavuz Akkuzu, Mesut İzgi, Mehmet Esgin, Yılmaz Deder, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Serhat Ertuna, Gülizar Önen
- GOZORT
Yazan: Metin Balay-Ali Meriç Yöneten: Ayşe Sır, Işık: Hasan Bükey
Oynayanlar: Hakan Karsak, Remziye Tekdağ, Elvan Koçer, Ayşe Sır, Mesut Erenci, Mustafa Elbenim, Yusuf Çankaya, Serhat Ertuna
2004-2005
- BİR ANARŞİSTİN KAZA SONUCU ÖLÜMÜ
Yazan: Dario Fo, Çeviren: Füsun Demirel, Yöneten: Mehmet Gündüz, Yön. Yard.: M.Emin Yalçınkaya, Reji Asistanı: Leyla Batgi, Dekor: Recep Erli, Işık: Hasan Bükey, Sahne Amiri: Özcan Ateş
Oynayanlar: Şahabettin Dağ, M.Sait Alpaslan, Vural Tantekin, Medut Erenci, Gezmiş Satıcı, Mehmet Musaoğlu, Sevgi Yusufoğlu
- CEMBELİ U BİNEFŞ (Kürtçe)
Yazan: M. Emin Yalçınkaya, Yöneten : M. Sait Alpaslan, Dekor-Kostüm: Grup Çalışması, Yön. Yard: M. Emin Yalçınkaya, Reji Asistanı: Gezmiş Satıcı, Işık: Hasan Bükey, Sahne Amiri: Özcan Ateş
Oynayanlar: M. Sait Alpaslan, Sevgi Yusufoğlu, M. Emin Yalçınkaya, Şahabettin Dağ, Vural Tantekin, Gezmiş Satıcı, Mesut Erenci, Özcan Ateş, Mehmet Esgin, Berrin Çelik, Mehmet Musaoğlu, Yılmaz Kurttekin, Leyla Batgi, Elvan Koçer, Mehmat Musaoğlu, Yavuz Akkuzu, N.Hikmet Çalışkan
- ISLIK SEVER MAX
Yazan: C. Krüger-V.Ludvig, Yöneten: Mehmet Gündüz, Yön. Yard.: Yavuz Akkuzu, Işık: Bayram Can, Efekt: Hasan Bükey, Müzik: Dilek Alpaslan, Dekor-Kostüm: Grup Çalışması, Sahne Amiri: Özcan Ateş
Oynayanlar: Mehmet Esgin, Handan E. Çapanoğlu, Yılmaz Kurttekin, Elvan Koçer, Berrin Özcan, Serhat Ertuna, Nazım Hikmet Çalışkan
2005-2006
- ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ
Yazan: Emanuel Robles, Çeviren: Mina Urgan, Yöneten: Mehmet Gündüz, Yön. Yard.: Handan E. Çapanoğlu-Elvan Koçer, Dekor: Grup Çalışması, Kostüm: Handan E. Çapanoğlu, Işık: Bayram Can, Efekt: Hasan Bükey, Afiş tasarımı: Barış Seyitvan, Dekor yapımı: Recep Erli-Hacı Ayer-Murat
Oynayanlar: Yavuz Akkuzu, Hakan Karsak, Mesut Erenci, Vural Tantekin, Nihat Demirtaş, Yılmaz Kurttekin, Şahabettin Dağ, Mehmet Musaoğlu, M.Emin Yalçınkaya, Eren Karakuş, Ayşe Sır, Sevgi Yusufoğlu
- KURŞUN ASKERİN UTANCI
Yazan: Haluk Işık, Yöneten: Mehmet Gündüz, Yön. Yard.: Leyla Batgi, Reji Asistanı: Sevgi Yusufoğlu, Müzik: Songül Çakmak, Işık: Bayram Can, Efekt: Hasan Bükey
Oynayanlar: Hakan Karsak, Mesut Erenci, Elvan Koçer, Sinem Yaruk