Tiyatromuzu sakatlayıp bağımlı hale getiren 12 Eylül faşizminin ve onun uzantısı yönetimlerin tiyatro üzerinde gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeye devam ettiği tahribata yanıt olarak 12 Eylül’de düzenlediğimiz Türkiye Tiyatro Kurultayı - İstanbul Buluşması başarıyla hayata geçirildi. Tiyatro insanlarına inanmayanlar, “Olmaz, yine el ele veremezler” diyenler yanıldı. 8 sivil toplum kuruluşu, 32 kültür sanat kurumu, 9 tiyatro örgütü ve 85 tiyatro topluluğunun destek verdiği, 200’e yakın tiyatro insanının katıldığı İstanbul Buluşması’nda kritik bir dönemeç geride bırakıldı.
Türkiye Tiyatrosu artık eskisi gibi olmayacaktır. Türkiye’nin aydın tiyatro sanatçıları olarak; profesyonel, amatör, eğitimli, alaylı, akademisyen ya da uygulamacı diye ayrılmadan tek bir amaç uğruna özgür, bağımsız, bilimsel ve örgütlü tiyatromuzu adım adım inşa ediyor ve devlete sesleniyoruz:
Alacağınız hiçbir karar Kurultay sürecinde şekillenmekte olan örgütlü iradeye rağmen meşruiyet kazanmayacaktır. Hükümetin Kültür Bakanlığı ve yerel yönetimler örgütlü irademizi görmezden gelmek gibi bir hataya düşmemeli, Türkiye tiyatrosu sosyal ve özgürlükçü devlet ilkesi ile tutarlı yasal düzenlemeler ve uygulamaların konusu haline getirilmelidir. Tiyatrocuların “demokratik açılımdan” anladığı budur.
Tiyatro camiasına bir kez daha seslenmek istiyoruz:
Ok yaydan çıkmıştır; tiyatromuzun çatı örgütünü kurma sürecine katkı sunduğumuz ölçüde taleplerimiz anlam ve gerçeklik kazanacaktır. İzmir Urla’daki Türkiye Tiyatro Buluşması’nda başlayan, İstanbul Buluşması’nda artan katılımlarla devam eden çatı örgütünü kurma sürecinde ikinci hedefimiz Türkiye Tiyatro Kurultayı - Ankara Buluşması’nı düzenlemektir. Bu tarihi görevde, örgütlü tiyatro sürecini destekleyen tüm tiyatrolarımızı ve tiyatro insanlarımızı etkin bir şekilde Ankara Buluşması’na katılmaya davet ediyoruz. Öyle ki, Ankara’dan yükselen sesimiz tiyatromuzun örgütlü muhatabının var edilebildiğini göstersin.
Türkiye Tiyatro Kurultayı - İstanbul Buluşması’nda Dile Getirilen Talep ve Öneriler:
- Birbirimiz tanımıyoruz, birlikte olalım, daha fazla şey paylaşalım, birbirimize yabancılaşmayalım, destek olalım.
- Birbirimizi tanımak ve daha çok şey paylaşmak için ortak etkinlikler düzenleyelim, birlikte üretelim.
- Tiyatroculuk bir meslek olarak tüzel bir kişiliğe sahip olsun, bastıralım yasamızı çıkartalım. Oyuncular ve tiyatro yaratıcıları sömürülmesinler, haklarını alsınlar, hep birlikte haklarımızı talep edelim. Tüm bunları takip etmek için bir komite kuralım.
- Amatörlerin, gençlerin altyapı ve eğitim sorunlarına sahip çıkalım, amatörleri rakip olarak gören profesyonellik anlayışını eleştirelim, alternatif birlikteliklerin peşinde koşalım.
- Devletten sadaka değil, teatral altyapı talep ediyoruz. Ülkemizdeki teatral altyapı olanaklarının bir envanterini çıkaralım ve adil biçimde kullanılmasını sağlayalım.
- Sadece Türkçe oyunların oynandığı bir tiyatro ortamına hayır! Kürtçe, Ermenice ve diğer dillerde tiyatro faaliyetleri bizim zenginliğimizdir. Tiyatro ortamımızın çokkültürlü ve çok dilli olması için üzerimize düşeni yapalım.
- Tiyatro dünyasında vuku bulan her türlü sansür, otosansür ve baskıya karşı ifade özgürlünün yanında olalım, keyfi uygulamalara karşı ortak tavırlar sergileyelim.
- Kadınlara ve çocuklara daha fazla söz hakkı, onlarsız bir tiyatro örgütlenmesi imkânsızdır.
- Kendimizi kendi dünyamıza hapsetmeyelim, muhafazakârlaşmayalım, dünyadaki gelişmeleri takip edip kendi yorumumuz doğrultusunda yeniliklere açık olalım.
- Cezaevlerinde başlayan tiyatro etkinliklerinin sürmesi için elimizden gelen desteği verelim.
- Çocukları unutmayalım, çocuk tiyatrosunu geliştirici atölyeler, laboratuar çalışmaları yapalım.
- Yeni yazarların yetişmesi için daha fazla tartışalım, gençlere daha fazla destek verelim.
- Tiyatromuzu tehdit eden seviyesizlik ve seyircisizlik sorunlarını nasıl aşacağımızı düşünelim, çözümler üretelim.
- Tiyatromuzun örgütlenmesinin önündeki bir engeli daha kaldıralım, gruplar arasındaki sorunları çözmek için alternatif hukuk yöntemleri yaratalım.
- Ve sel mağduru Aziz nesin Vakfı’nın yardım talebine kulaklarımızı tıkamayalım, hep birlikte, oyunlarımızla büyük yazarın hatırasının yaşaması için destek verelim.
Sonuç:
- Türkiye Tiyatro Kurultayı – İstanbul Buluşmasında dile gelen talep ve önerilerin uygulanırlığı üzerine takipçi olacak ve Türkiye Tiyatro Kurultayı – Ankara Buluşması için çalışma yapacak olan Türkiye Tiyatro Kurultayı – Ankara Buluşması Koordinasyon komitesi belirlendi.
- Aziz Nesin Vakfına yardım amacıyla gerçekleştirilecek projede çalışacak bir komite belirlendi.
- İletişim sorunu yaşayan tiyatro topluluklarının Türkiye Tiyatro Kurultayı – Ankara Buluşmasından önce bir araya gelerek sorunlarını konuşmaları için farklı bir toplantı organize edilmesine karar verildi.