İşgal altında bulunan Kudüs: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ulusal Kurumlar Forumu Koordinatörü Ahila Shomor son istatistikleri incelerken genel olarak Filistin’de, özellikle de Gazze Şeridi’nde öldürülen kadın sayısını öğrenince hem çok şaşırdı hem de dehşete düştü.

Shomor, Gulf News’teki habere göre şöyle diyordu: “Özellikle Gazze Şeridi’nde öldürülen kadın sayısında hızlı bir artış söz konusu. Ayrıca, aileleri tarafından gizli tutulan birçok cinayet de bu sebepten ötürü hala çözülmemiş durumda.” 

Mezarlık

Shomor, şunları ekledi: “Ağustos ayı boyunca, altı kadın öldürüldü ve bu da Filistinlilere göre çok yüksek bir sayı. Gazze Şeridi’ndeki Al Mizan İnsan Hakları Merkezi, son istatistiklerine göre bir yıllık süre zarfında 12 kadının faili meçhul bir biçimde, 30 kadının ise yerel şiddet olaylarında öldürüldüğünü ve 72 kadının farklı olaylar sebebiyle yaralandığını açıkladı.”

Gazze Şeridi’ndeki son üç kurban da öldürülerek mezarlarında yakılan kadınlardı. Bu olaya kimse şahit olmamıştı, bu kadınlar hakkında hiç kimse bir şey bilmiyordu. Al Mizan İnsan Hakları Merkezi bu tür olayların hızla artmasını, faillerinin meçhul kalmasını, suçlularının ortaya çıkarılması ile ilgili hiçbir şekilde ciddi bir tahkikatın yürütülmemesini ve olayların mahkemeye intikal etmemesini kınadı.

Shomor, şiddet olaylarındaki bu rahatsız edici artışın birçok sebebi olduğunu söyledi. Birincil sebebin ise İsrail’in işgali ve güvenlik krizi gibi Filistinlilerin içinde yaşadığı istikrarsız politik koşullar olduğunu belirtti. Kriz dönemi ve savaş boyunca bedel ödeyenler çoğunlukla kadınlar ve çocuklardı.

Shomor, Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi Filistin bölgelerinde tamamen yok olan hukukun kabul ettirilmesinin önemini vurguladı. Bu suçluları cezalandıran kanunlar olmasına rağmen uygulama olmadığından, suçlular sanki hiçbir şey olmamış gibi, sanki masum insanların canına kastetmemişler gibi normal hayatlarına devam etmekteler.

Hukukun yokluğu

İnsan Hakları Örgütlerine göre Filistin topraklarındaki durum, hukukun yokluğu yüzünden daha da kötüleşmekte. Shomor “Geçmiş yıllara geri dönmüş durumdayız ve bunun en iyi örneği de hukukun yerini alan aşiretçilik fenomeninin geri dönüşüdür.” diyerek bu durumu doğrulamaktadır.  

İşte bu ortamda, hukuk artık öngörülmemekte ve insanlar da artık basın kuruluşlarına güvenmemektedirler. Bugün, birçok kadın kendini savunma şansı bulamadan öldürülmekte ve bu sorun çözümsüz bir şekilde sürmektedir.