AKP hükümeti geçtiğimiz yıllarda bir yandan toplumsal barış konusunda, çeşitli etnisite ve inançlarla ilgili bir dizi sözde “açılım” ve “çalıştay” düzenleyip durdu. Bugün de bir yandan “barış” diye yollara düşüyor, diğer yandan bu topraklarda toplumsal barışın sağlanmaması için tarihte kötü rol oynamış kimi kişileri cilalayıp kamuoyuna bilge, kahraman vb. gibi şirin gösteriyor, birçoğunun adlarını çeşitli tesislere, cadde ve sokaklara, okullara vererek yeni travmalar yaşanmasına önayak oluyor ve bu konuda adeta özel bir çaba harcıyor.
Bunlardan birisi de Topal Osman’dır. Onunla ilgili çekilen film bugün vizyona girdi ve gösterimlere başladı.
Filmin adı: “Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman – Cumhuriyete Giden Yol“
Topal Osman ile ilgili sadece film çekilmekle de kalınmamış, biraz sonra anlatacağım gibi yaşamının büyük bölümünde çetecilik, gasp, dolandırıcılık, tecavüz ve katliam sanığı gibi özellikleri olan bu çapulcunun heykeli de Giresun’a dikilmiştir.
1883 doğumlu Topal Osman, İttihat ve Terakki’nin tetikçilerinden, sayısız Pontuslu kadına, kıza tecavüz eden, mallarını mülklerini gasp eden, birçoğunu öldüren, 1921’de yüzlerce Koçgirili’nin (1) katledilmesinde ve mallarına el konulmasına kumanda eden ve de Türkiye Komünist Partisi (TKP) kurucusu Mustafa Suphi’yle 15 yoldaşının (2) Karadeniz’de boğularak hunharca katledilmesinde başrolü oynamış bir piyondur.
AKP’nin bu konudaki tek örneği sadece Topal Osman da değildir. AKP tarihsel süreç içerisinde Alevi ve Kızılbaşların katledilmesinde başrol oynayan Yavuz Sultan Selim’i, Kuyucu Murat’ı, Yavuz’a yardım edip Kızılbaşların katlinde başrol oynayan İdris-i Bitlisi’yi, Alevilerin canlarının, namuslarının ve öldürülmelerinin helal olduğu, öldürenlerin cennete gideceği şeklinde fetva veren Ebu Suud’u ve benzeri birçok kişiyi öne çıkartmıştır. Bizzat Başbakan R.T.Erdoğan mitinglerinde, toplantılarında bu kişileri övüyor, bu kişilere saygı ve sadakatini belirtiyor.
Evet, şimdi de TopalOsman filmi gösterimde…
Ama biraz bakalım, bu Topal Osman kimdir? Nasıl bir fedaidir? Tarihteki misyonu nedir? Neler yapmıştır da adına film çekilmiş, Giresun’a heykeli dikilmiştir? Filmin galasına kimler katılmıştır?
Topal Osman, Balkan Savaşında yaralanıp “topal” olduğunu ileri sürmüş ve bu sahteciliği sebebiyle Osmanlı ordusundan atılmıştır. 1. Paylaşım Savaşı sırasında ordudan aldığı buğdayları yine sahte mazbatalarla orduya satmış; Belediye Başkanlığı yaptığı sırada özellikle Rumların arazilerin tapularını çeşitli oyunlarla kendisine ve akrabalarına pay etmiştir. Pontus köylerinde kadınlara tecavüz eden, mallarına, ziynet eşyalarına el koyan; Koçgiri katliamında yakıp yıktıkları, yağmaladıkları köylerde elde ettikleri ziynet eşyalarını, mal davar ve koyunları gasp eden bir hırsız ve dolandırıcıdır Topal Osman.
Topal Osman, Mustafa Kemal tarafından önce Ermeni katliamlarında kullanılmış, sonra da TBMM’nin korunmasıyla “Giresun Gönüllü Maiyet Müfrezesi” adıyla görevlendirilmiştir. 1921 yılında yine Mustafa Kemal’in emriyle oluşturduğu iki alayla Koçgiri Bölgesinde bir dizi katliam, köylerin yakılıp yıkılması, yağma, talan ve tecavüzlerde bulunmuş bir çapulcu katildir.
Topal Osman bu hizmetleri karşılığında Mustafa Kemal tarafından Yarbay rütbesi, İstiklal Madalyası ve Muhafız Alayı Komutanlığıyla ödüllendirilmiştir.
Topal Osman çeşitli suikast ve olaylarda kullanılmıştır. Bu suikastlardan birisi de Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey’in öldürülmesidir. Yıllarca Papazın Bağı denilen yerde yaşayan Topal Osman, Ali Şükrü Bey cinayetinden sonra, tarihteki birçok maşa gibi efendileri tarafından kullanılıp bir tarafa atılmak üzere 2 Nisan 1923 tarihinde kafasına sayısız kurşun sıkılarak öldürülmüş bir tetikçidir.
Ancak Mecliste katilin yakalanıp Ulus Meydanında idam edilmesi kararıyla Çankaya yakınlarına gömülen Topal Osman’ın cesedi mezardan çıkarılmış ve Meclis'in kapısında ayağından asılmıştır. (Daha sonra, Giresun’a heykeli dikilmiştir ve halen oradadır.)
1921 Martında Sakallı Nurettin Paşa ile birlikte Koçgiri’de Kızıldağı, Beydağı ve Kösedağı ve Kızılırmak’ı kana bulayan, insanların gizlenmesini önlemek için mağaraları, meşe ağaçlarıyla kaplı ormanları, tarlaları ateşe veren, Kürt, Kızılbaş Alevileri katleden bu katille ilgili yapılan filmin galasına başta AKP, MHP’liler ve Tansu Çiller katılmışlardır.
Koçgiri Aşiretlerinin inanç önderlerinden Cogi Baba’nın, yiğit evlatları Haydar Bey, Filik Ali, Kızıltepeli Rıfat, Karamanlı Nuri, Güzel Ağa ve hem Koçgiri’nin, hem Dersim’in yiğit hewalleri Alişer ile Zarife’nin ardıllarına düşen, katliamcı Topal Osman’ı ve bu filmi her platformda teşhir etmeli, filmle birlikte, Topal Osman’ın Giresun’daki heykelinin de kaldırılması için kamuoyu yaratmaya çalışmalıdır.
Koçgiri katliamını unutmamak, unutturmamak, tarihimize, kültürümüze ve inancımıza sahip çıkmak zorundayız.
Katliamları unutmak tarihimize, kültürümüze, aslımıza ihanet etmektir.
Notlar:
1. Koçgiri Bölgesi: Kemah, Refahiye, İmranlı, Zara, Hafik, Suşehri, Kuruçay coğrafyasının ortak ismidir.
2. Mustafa Suphi ve 15’ler: Mustafa Suphi, Ethem Nejat, Aşçıoğlu Bahaeddin (Muallim), Kasım Hulusi, Kıralioğlu Maksut, Hilmioğlu İsmail Hakkı (Doktor), Ahmetoğlu Hayrettin (Nefer), Hakkı Bin Ahmet Ali, Emin Şefik (Mühendis), Tevfik Bin Ahmet (Tayyare Yüzbaşısı), Kazım Bin Ali (İhtiyat Zabiti), Hatipoğlu Mehmet, Hacı Nustafaoğlu Mehmet, Cemil Nazmi Bin İbrahim, Maria (Meryem - Mustafa Suphi’nin eşi).
3. Koçgiri Aşiretleri: Perwizian, Balan, Laçinan, Resulan, Sefikian, Saran, Cafikan, Qalilian, Mıstıkan, İban, Zeriqian, Gerniyan, Çarekiyan, Rıçikan, Kureyşan.